Αντίμετρα στον φόβο.

Γράφει Η Νανά Παλαιτσάκη

Την εποχή που κυριαρχεί ο φόβος , φόβος που μοιάζει να σκεπάζει όλο και περισσότερες δραστηριότητες της ζωής , μιας ζωής που η μεγαλύτερη ενέργεια εξατμίζεται στην αντιμετώπιση απειλών κάθε είδους, ας σκεφτούμε πόσο ευγνώμονες μπορούμε να είμαστε που ζούμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ως χώρα δημιουργήθηκε από τους Θεούς για να έχουν έναν τόπο να περάσουν τα γηρατειά τους .

Γράφω αυτές τις σκέψεις στο γραφείο μου που βρίσκεται μέσα στο Polis Hammam – Polis loutron στην οδό Αυλητών 6- 8 στην περιοχή του Ψυρρή.

Κάθε μέρα πριν μπω στο κτίριο , μοιράζομαι την καλημέρα με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης . Τόσο “δα” να σηκώσω τα μάτια και βλέπω τον ναό, που στέκει κάτω από τον ουρανό της πιο Θεϊκής πόλης του κόσμου για μένα , της Αθήνας.

Με την υστερία, τον πανικό και τον φόβο να ξεχύνεται γύρω μας, τα μηνύματα του “βράχου “είναι πιο επίκαιρα από ποτέ . Η τύχη μου μεγάλη , να έχω ως χώρο εργασίας , τόπο όπου κυριαρχεί η ζέστη, το νερό και θεραπείες με βότανα που χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν για να καταπραΰνουν, ν ‘απολυμάνουν, ν’ αποτοξινώσουν, να χαλαρώσουν , να λυτρώσουν τον άνθρωπο από το οξειδωτικό στρες.

Μακάρι να μπορούσα να σας κάνω εικόνα τις παρέες πριν μπούνε στον ζεστό και υγρό χώρο των λουτρών και πως φεύγουν από τον χώρο δύο ώρες αργότερα. Τόνους άγχους έχουν ξεφορτωθεί και ταυτόχρονα έχουν προσφέρει στο σώμα τους μια απόλυτη αίσθηση καθαριότητας και υγείας.

Και εδώ θυμάμαι τα Αρχαία Ελληνικά Ασκληπιεία που έγιναν διάσημα. Στην Αρχαία Ελλάδα το άτομο αντιμετωπιζόταν από τους γιατρούς ως μέρος μιας κοσμικής τάξης που περιείχε τα πάντα. Γι’ αυτό και η θεραπεία ήταν ολιστική . Αφορούσε ψυχή και σώμα. Άρρωστη ψυχή σήμαινε σώμα που έπασχε …

Τι άκμαζε στα κέντρα λατρείας του Ασκληπιού; Η συζήτηση , το εξαγνιστικό λουτρό, η κατανάλωση χυμών, οι επαλείψεις του σώματος με θεραπευτικά βότανα, η παράλληλη χρήση ήχων κρουστών που οδηγούσαν την ομάδα σε ύπνωση , έτσι ώστε να δράσει η προσευχή – διαλογισμός.

Κάθε φορά που ακούω ψυχολόγο ή ψυχίατρο να δίνουν πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της θλίψης ή της κατάθλιψης, επιμένουν ς ’ένα ντους πριν τον βραδινό ύπνο. Το νερό έχει την μαγική ιδιότητα να καθησυχάζει τις σκέψεις και να καθαρίζει το σώμα .

Γιατί προτείνουν την ομαδική θεραπεία; Γιατί οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε πάψει να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια μεταξύ μας. Γιατί δεν συζητάμε. Γιατί δεν ανταλλάσουμε συναισθήματα , γιατί δεν γελάμε … Η συζήτηση έχει αντικατασταθεί με like και τα γέλια, έχουν αντικατασταθεί με μορφασμούς.

Γιατί έχουμε τόσα αυτοάνοσα ; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος , “τρώει “ το σώμα του ως αντίδραση για όσα τον ενοχλούν και δεν μπορεί να εκφράσει …

Γιατί δεν περνάμε καλά στις σχέσεις ; Γιατί είμαστε ακρωτηριασμένοι από κυρίαρχες πεποιθήσεις και στερεότυπα , όπου το αυθόρμητο έχει αντικατασταθεί από το “κοινωνικά ορθό “.

Γιατί αρρωσταίνουμε στην τελική ; Γιατί δεν μας φροντίζουμε . Γιατί δεν δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να νιώσει την ευδαιμονία και την ασφάλεια της “μήτρας” .

Το καλύτερο αντίδοτο στον φόβο φίλοι , είναι να ξαναγνωρίσουμε τους παραδοσιακούς τρόπους αφύπνισης και θεραπείας , τους τρόπους που έκαναν την Αρχαία Ελληνική ιατρική και φιλοσοφία μοναδική στο πέρασμα των χρόνων. Άλλωστε στην πιο πρόσφατη απειλή …τι συνιστούν οι ειδικοί ; Καλό πλύσιμο , ζεστό και υγρό περιβάλλον .